-
Verkennen: van visie naar realiteit.
Organisatiegedrag wat je aantreft is in de praktijk is veelal gebaseerd op pragmatische keuzen, ingesleten routines en gedeelde ervaringen. Wanneer je dit wil doorbreken roept het in veel gevallen organisatieweerstand op.
Vanuit de veranderhistorie en verschillende perspectieven proberen we patronen te ontrafelen en blinde vlekken aan de oppervlakte te brengen waardoor er een voorlopige probleemstelling ontstaat.
-
Afstemmen: vanuit kernwaarden richting de gedroomde positie
Wanneer we een ontwikkel of een verandertraject ondersteunen dan hebben we vanuit de ontstaansgeschiedenis en kernwaarden een duidelijke beeld en focus waar we gezamenlijk naartoe willen werken. Gedurende de ‘reis’ zullen we continu moeten afstemmen, experimenteren en evalueren.
-
Integrale blik: vanuit samenhang voorkom je problemen
Organisaties hebben nooit te maken met één probleem. Ze hebben te maken met inhoudelijke, rationele en organisatorische problemen. Samen leren en presteren kan vragen om samenwerking met medewerkers met een hele andere kijk op zaken. Zo voorkom je dat je later voor verrassingen komt te staan. Medewerkers moeten mentaal lenig zijn, zowel op cognitief als op emotioneel vlak zodat ze samen nieuwe werkelijkheden kunnen ontdekken.
-
Wat zegt de wetenschap: vastgeroeste patronen en denkbeelden doorbreken
Geen een verandering is gelijk, we moeten ons niet laten leiden door enkel intuïtie en kunstmatige management logica’s. Bewezen verandermodellen, literatuur en ervaringen geven inzicht, en stemmen ons tot nadenken.
Vastgeroeste patronen worden verbreed, waardoor de overlap beter zichtbaar wordt.
Als teamcoach/ veranderkundige moet je daarom een diversiteit aan theoretische modellen en bewezen interventies in je rugzakje hebben zitten zodat individuen, teams organisaties zichzelf in beweging houden.
-
Doorgronden: niets is wat het lijkt
Kernwaarden en overtuigingen geven ons houvast in onzekere tijden. Gedoe is absoluut nodig om intenties, drijfveren en angsten aan de oppervlakte te krijgen.
Wil je op een lerende manier veranderen dan heb je hier wel een bepaalde houding voor nodig. Vanuit een oprechte nieuwsgierigheid ga je actief op zoek naar antwoorden of vernieuwde inzichten en je voortdurend alert op nieuwe ontwikkelingen.
Feedback, kritiek en reflectie zijn nodig om te leren van het verleden.
-
Route bepalen: een goed besluit behoeft geen draagvlak
Wij vragen van de teamleden dat ze als één geheel gaan nadenken, dat ze elkaars kwaliteiten (her)kennen en benutten. Door hier extra aandacht aan te geven komt ‘gedoe’ vanzelf boven tafel.
Nadat de puzzelstukjes op zijn plek zijn gevallen is het aan het team om op basis van eigen overtuigingen te bepalen hoe ze nu concreet verder willen gaan.
-
Ervaringsgerichtleren: samen leren en presteren
Bij ervaringsgericht leren gaat het om een cadans van: actief experimenteren, verbeteren, bijstellen en evalueren. Vervolgens is er voldoende ruimte voor reflectiemomenten. Reflectie wordt gebruikt om te leren van wat er niet gaat of is gegaan zoals gewenst en om de eigen bijdrage te achterhalen.
Met behulp van ondersteunende theorieën uit de veranderkunde en begeleidingskundige methoden staven wij deze vernieuwde inzichten en buigen dit gezamenlijk om tot verfrissende oplossingen.
-
Nieuw perspectief: verander en ontwikkelprocessen kun je niet afdwingen, wel stimuleren
Het gaat er niet om hoe we een probleem kunnen oplossen, maar hoe we stap voor stap verbeteren op basis van mogelijkheden en kansen.
In deze fase zijn de teamleden zijn voortdurend op zoek naar eigenaarschap en mogelijkheden om het team te versterken. Fouten zijn goedbedoelde intenties om dichter bij ons ideaal te komen. Het is aan de teamleden zelf om diversiteit gericht in te zetten en actiepunten te formuleren waardoor ze als team steeds beter weten te functioneren. Vanuit de behaalde succesmomenten ontstaan er handvatten om richting te geven en een koers uit te zetten.
-
Verbinden” Het “wij” is breder dan ons team, en belangrijker dan “Ik”.
Werken aan wend- en weerbaarheid is een cyclisch proces waarbij jij jezelf continue checkt op toegevoegde waarde in relatie tot de organisatiestrategie. Omarm je eigen leerproces, dit om te voorkomen dat medewerkers verzanden in junioren gedrag en senioren teams passiever worden dan nodig.
-
Borgen en verzorgen: Wat iemand heeft geleerd moet blijken uit wat hij ermee doet.
Om de transfers te bereiken of te verhogen borgen en verzorgen wij onze trainingen met
- begeleid intervisie
- supervisie / coaching
- advies aan het strategisch management
Hier vind je de meest voorkomende management modellen:
https://managementmodellensite.nl/
Meer weten over ons:
https://www.integraalleren.nl/onze-trainers/