Teambuilding: Zeilen
Samen koers houden richting de gewenste doelstelling.
Samen koers houden richting de gewenste doelstelling.
Gedurende deze teambuildingsdag gebruiken we geen metafoor maar geen ervaringsggericht leren en presteren. Deze teambuilding staat in het teken om samen koers te houden richting de gewenste doelstelling.
Gedurende de zeildag helpen wij mee aan dek en zo houden we koers. Maar we gaan ook experimenteren met relevante theorieën, geven elkaar feedback tijdens de samenwerkingsopdrachten en is er voldoende ruimte voor reflectie. Vervolgens verbinden we deze verfrissende inzichten met de praktijk en persoonlijke worstelingen.
Kernwoorden: organisatiecultuur, houvast, bovenstroom, onderstroom, verbinden en identiteit
“Zolang we de krachtige onderstroom niet begrijpen zijn veranderingen gedoemd te mislukken”
David McClelland (1985) heeft de relatie gelegd tussen zichtbaar (de bovenstroom) en onzichtbaar (de onderstroom) gedrag. Tijdens deze teambuilding gaan we de bovenstroom met de onderstroom verbinden. De bovenstroom is veelal wat we doen. Binnen een organisatie is dit te vertalen naar gedrag: kennis, vaardigheden en ervaringen en alles wat tastbaar. Meestal is dit vertaald in een beleidsplan, de structuur van een organisatie en het beleid. Het creëert in een zekere zin houvast voor de medewerkers.
Onder de waterlijn is alles veel abstracter. Het gaat om het gevoel dat altijd aanwezig is, zonder dat het tastbaar is. De onderlinge relaties van mensen (interactie), hun gevoel, hun betekenisgeving, zingeving en hun energie, komen allemaal terug in deze krachtige onderstroom. De onderstroom beïnvloedt voor een groot gedeelte wat er in de bovenstroom gebeurt.
OUTDOOR TEAMBUILDING
Op inspirerende locaties zijn we veel gemakkelijker in staat om afstand te nemen van geïnternaliseerde problemen en lastige situaties worden ineens veel luchtiger. Hierdoor kun je veelal gemakkelijker afstand nemen en anders tegen deze situatie aankijken. Dit is de reden dat wij onze outdoor trainingslocaties zorgvuldig kiezen.
Het gaat bij de teambuildingen van IntegraalLeren niet zozeer om de activiteit maar de kwaliteit van leerervaring. Wij kiezen dus altijd voor maatwerk activiteiten die in lijn liggen met de beoogde doelstelling. Ervaringsleren leren staat bij ons centraal om op een leuke, confronterende en uitdagende manier concreet gedrag zichtbaar te maken. Bij ervaringsleren gaat het om actie en reflectie.Door bewustwording en de integratie van theoretische verbanden zullen kennis, vaardigheden en beroepshouding worden versterkt. Nadat de leden elkaar feedback hebben gegeven is er voldoende ruimte om tijdens de reflectiemomenten te zoeken naar oorzaken en mogelijke oplossingen en hoe de teamleden elkaar hierin kunnen versterken. Vervolgens gaan de leden met deze vernieuwde inzichten actief experimenteren
De 10 Principes van ervaringsleren:
Wij werken altijd vanuit kernwaarden volgens de principe van het ervaringsgericht leren waar wij het leren en presteren met elkaar gaan verbinden. Na het eerste contact zullen wij een maatwerkprogramma aanbieden. Verfrissende theoretische inzichten, uitdagende groepsopdrachten reflectie en plezier versterken elkaar. Vervolgens zal de verbinding met de eigen praktijk en persoonlijke ontwikkeling worden gemaakt.
• Kernwaarden van de organisatie kunnen benoemen
• Teamrollen van Belbin
• Kernkwadranten
• Yohari venster
• Weerstandstrategiemodel
Zinvol veranderen: de organisatieleden zijn zich weer bewust van de krachtige onderstroom
Medewerkers nemen meer initiatieven, de autonomie wordt vergroot en de deskundigheid versterkt
Meer vertrouwen en houvast
Diversiteit wordt gericht ingezet
Wij borgen en verzorgen deze teambuilding met advies, begeleide intervisie, supervisie en of coaching.